Жилищна асоциация в Обединеното Кралство  подписа забележителен договор за £ 2,5 млрд с китайската държавна строителна фирма за изграждане на 25,000 модулни къщи през следващите пет години.

Housing Group, която в момента управлява 33,000 достъпни жилища в цяла Северозападен, Йоркшир и Мидландс, се е съгласил да си сътрудничим с китайската държавна строителна фирма (CNBM) за изграждане на домовете, заедно с енергийната компания  WeLink. Като част от сделката, която има подкрепата на правителството, CNBM ще построи шест фабрики във Великобритания, създавайки 1000 нови работни места.

Статистика на правителството показва, че Великобритания се нуждае от един милион нови жилища до 2020 г., но през миналата година са били построени само 142 890 домове, под целта от 200 000 на година.

Модулните къщи могат да се изграждат извън площадката и след това се транспортир до крайнато им място, което води до по-бързо и по-евтин строителен процес. В момента около 15 000 домове са построени по този начин във Великобритания като това се прави ежегодно

Ако началния етап на производство е успешно, то новите заводи биха могли да произвеждат 25,000 домове всяка година, съобщиха от компанията.

Първата схема в Ливърпул, се очаква да получи разрешение за строеж през януари.

Ажмал Рахман който председател на Welink Group, казва, че  „радикалните иновации“ в строителните практики и модулните жилища ще помогнат за решаването на жилищния дефицит.

„Това съвместно предприятие ще даде значителен старт за доставка на нови домове на хората които се нуждаят от цяла Великобритания, което включва помощ за справяне с проблемите на бедността и енергийно ефективен дизайн“, добави той.