Кой стои зад поголовното изкупуване на дървесина в световен мащаб?

Защо дърводобивната промишленост е в опасност!

Поголовното изкупуване на дървен материал от страна на Китай доведе до криза в дърводобивната промишленост в много страни. Френските производители на дървесина са инициирали петиция, с която призовават ЕС да ограничи износа на дървен материал.

“Време е да осъзнаем, че европейските дърводобивни предприятия са изправени пред затваряне и ликвидация…“ – се казва в петицията “Спрете износа на трупи”, създадена от френски производители на дървесина.

“Кризата с доставките на дървен материал вече застрашава отраслите надолу по веригата, като промишлеността, занаятите, строителството и логистиката, които трябва да разчитат на внос от страни извън Европа, поради липса на суровини.”

“Всички видове дървен материал… в това число и индустриалният – материал за плоскости и хартия – напускат с кораби”, се казва в петицията на френските производители на дървен материал.

За по-малко от месец петицията е подписана от над 13 000 компании, включително 600 в Полша и 200 в Германия.

Огромното изкупуване на дървен материал от Китай е стратегически грабеж

Между януари и май 2021 г. Китай е внесъл над 205 810 тона френски дъбови трупи и над 303 600 тона иглолистни трупи, което представлява увеличение съответно с 42% и 66% в сравнение със същия период на 2020 г., а над 80% от внесения материал през петте месеца е от френски частни гори.

Още през 2018 г. във Франция започват да се обсъждат масовите покупки на дъбови трупи, които прави Китай. Около 20% от дъбовите трупи, произведени във Франция, се изнасят за Китай, заобикаляйки местните дървообработващи предприятия и застрашавайки 26 000 работни места в местната дървообработваща промишленост.

“Само обработката на дървесината може да създаде печалба и колкото по-дълбока е обработката, толкова по-висока е печалбата. Дърводобивната промишленост е част от преработвателната промишленост, въпреки че е първична преработка”.

“Ако ККП (Китайска комунистическа партия) купува необработени дървени трупи, това означава, че цялата преработвателна промишленост ще бъде изнесена в Китай и местните работници вече няма да имат работа” – отбелязва той.

Френските производители на дървесина предупредиха, че масовите покупки на ККП са стратегическо разграбване и унищожаване на ресурси. “Това икономическо и екологично нарушение трябва веднага да бъде спряно” – се казва в петицията.

“Нищо ли не научихме от епизода с маските и ваксините срещу COVID?” – питат те в петицията.

Има се предвид, че когато COVID-19 се появи в Ухан, Китай, и се разпространи по целия свят, в очакване на глобална епидемия ККП изкупи от света основни консумативи за предотвратяване на епидемии, като защитни маски и медицинско облекло, създавайки глобална криза в снабдяването. По данни на китайските митници за пет седмици от януари миналата година са внесени 2 милиарда маски, което се равнява на два месеца и половина световно производство; внесени са и около 400 милиона комплекта други защитни средства, като медицински очила и защитни облекла, съобщава The New York Times.

Според държавната медия на ККП “Ренмин” още през 2017 г. Държавната горска администрация на Китай е потвърдила триетапен подход за пълно спиране на търговската сеч в естествените гори, включително в държавните горски райони като района на Вътрешна Монголия и провинция Дзилин.

Политиката на Китай по отношение на суровините е “да се търсят суровини и пазари за продажби извън страната и да се развива енергично преработвателната промишленост с цел износ за генериране на чуждестранна валута”, според статия от 22 октомври 2012 г., публикувана на официалния уебсайт на Китайския форум за икономическа история.

Русия налага мита върху износа на дървен материал като предпазна мярка

Критици в Русия обвиняват правителството, че продава права за дърводобив на китайски компании на ниски цени, което застрашава икономическото развитие на страната. Тези хора също така предупреждават, че Китай защитава собствените си горски територии, докато обезлесява страни в Южна Америка, Африка и Югоизточна Азия, се посочва в статия на The New York Times от април 2019 г.

През 2018 г. е инициирана петиция до руския президент Владимир Путин, която призова за забрана на износа на дървесина за Китай. Подписана е от повече от 520 000 души.

Русия налага експортни мита за необработен дървен материал и ще забрани износа на иглолистна дървесина и висококачествени трупи от твърда дървесина след 2022 г. На 21 май руското правителство реши да наложи експортна такса в размер на 10% върху продажбите на няколко вида руска дървесина. На 1 юли бяха наложени експортни мита върху непреработен дървен материал със съдържание на влага над 22%.

Това има за цел “да ограничи износа на непреработени продукти от дървесина, както и да задържи цената ѝ на вътрешния пазар… да стимулира допълнителна икономическа дейност в рамките на Русия и да спомогне за намаляване на незаконната сеч” – съобщават от Forest Economic Advisors.

Китай, като най-голям вносител на дървен материал в света, внася суровини и от Латинска Америка, басейна на река Конго в Африка и Югоизточна Азия. “Огромният мащаб на снабдяването на Китай… означава, че значителна част от вноса на дървен материал и изделия от дървесина е незаконно добита”, заяви Агенцията за разследване на околната среда.