Вратите са едни от най-важните неща в дома или офиса ви независимо, дали е входна или интериорна врата. Грижата за входните и интериорните врати е нещо много важно. Поддръжката на интериорни и входни врати е елементарно и с временна и всекидневна грижа, бихме могли да запазим по-дълго блясъка им.

Почистването става по много лесен начин с помощта на гъба или кърпа и препарат, който не съдържа твърди частици или киселини. Тъй като тези помощни средства са способни да нарушат целостта на покритието, най-подходящи за целта са препаратите за мебели или тези за стъкла. Почистването е добре да се прави веднъж седмично, за да не се натрупват прах и замърсявания, които да станат упорити и трудни за премахване с времето.

Интериорните врати и техните елементи трябва веднъж месечно да се експлоатират за правилно функциониране: патрон, дръжки, панти, брави.
Вратите ще започнат неправилно да функционират, заради сухота и триене на определени елементи. Ето защо е необходимо това да се прави веднъж в месеца.

Смазване на патрон се прави, като се впръсква в отвора на ключалката.

Дръжките на вратите като цяло, са подложени на най-много замърсявания поради непрекъснатия контакт с ръце. Хубаво е те да се почистват по-често и със специален дезинфекционен препарат. По този начин ще се предотврати потъмняването им с течение на времето.

Пантите – за да избегнем скърцането им, те трябва да се смазват редовно, със смазочно масло, което го има навсякъде. Когато пантите са скрити (например при интериорни врати) най-напред трябва с прахосмукачка да се почистят пантите и след това да се смажат.

Периодично е желателно да се регулират и натягат винтовете на пантите, за да се избегне увисване на крилото. Необходимо е също периодично да се затегнат много внимателно пантите, ако има разхлабване на крепежните елементи, но без да се използва сила.

Уплътнения – почистват се редовно, отново с леко навлажнена кърпа.

Има два вида уплътнения трайно фиксирано и регулируемо. При регулируемото уплътнение, изваждането не би следвало да се приема за монтажен проблем. При тези уплътнения целта е да бъдат по-лесно подменяни. Ако се появи стърчене на уплътнението, е желателно да бъде притиснато към фабрично оставения канал на касата, за да се избегне скъсване или смачкване на уплътнението.

ЦЕНИ на Входни врати

ЦЕНИ на Интериорни врати

Декоративните первази се инсталират във фабричния нут на касата без да бъдат лепени и трайно фиксирани към нея. Това се прави с цел, ако при евентуално нараняване се налага да бъдат подменени единствено те. Ако первазът излезе от касата, трябва да се натисне към стената, за да влезе във фабричния нут, без да се употребява груба сила.

Надяваме се нашите съвети за правилна поддръжка на врати да са Ви били полезни. С тяхна помощ ще възстановите блясъка и ще осигурите дълготрайна и безпроблемна експлоатация на вашите вратите.

Екипът на Каракашев и Син