Изграждането на гигантския телескоп, който ще има резолюция 10 пъти по-голяма от тази на космическия кораб Хъбъл ще започне в Чили.

В сряда, чилийския президент Мишел Бачелет направи първата копка на строителната площадка, за да се отбележи началото на монтажа фаза за изграждането на The Magellan Telescope Giant (GMT).

Телескопът ще бъде разположен на ветровития, 2500-метров планински връх, който е уникално пригодено за такъв инструмент, защото там има сух въздух и минимално светлинно замърсяване.

Устройството е планирано да бъде завършен до 2024 и ще бъде в състояние да наблюдава черни дупки в далечните на космоса и да различи планети в други слънчеви системи с безпрецедентна детайлност.

Астрономите смятат, че допълнителната резолюцията, предоставена от GMT ще помогне на хората да се определи как вселената се формира и ако планетите са на стотици светлинни години как биха могли да подкрепят живот.

The GMT е резултат от сътрудничеството на институциите в САЩ, Чили, Южна Корея, Бразилия и Австралия.

Телескопа разчита на седем сложно извити лещи, широка почти всеки 8,5 метра. За да работи системата ефективно, никой обектив може да има недостатък на повече от 25 nm, който е около 4000 пъти по-малка от средната ширина на човешки косъм.

„Астрономията е като археологията; това което виждаме в небето се е случило преди много години“, каза Юрий Белетски, който е беларуският астроном за GMT. „Най-голямото очакване е, че ние ще намерим нещо, което ние не очакваме.“

Две други масивни инструменти, подобни на GMT са планирани да бъдат завършени през 2020. The European Extremely Large Telescope също ще бъде изграден в Чили, докато Thirty Meter Telescope ще бъде разположен в Хавай.

Президента на GMT Патрик Маккарти се надява, че масивните единични стъкла на телескопите ще дадат възможност за по-точни измервания и възможност за наблюдението на тъмната материя, загадъчен и невидим материал, който съставлява по-голямата маса на Вселената.