Разходите за строителство в Сащ вървят надолу през последните месеци

Министерството на търговията заяви в петък, че разходите за строителство паднаха 0.3% през ноември, след като се бяха изкачили 1.2% през октомври и 0,6 на сто през септември. Голяма част от намалението идва от 1.7% отстъпление в държавните разходи. Публично училищно строителство падна с 2.5%, докато секторите обществена безопасност на транспорта и здравеопазването също паднаха.

Частните разходите за строителство нараснаха умерено 0,3% през ноември. Строителството на домове се изкачи 1 на сто през ноември, компенсирайки спада в строителството на офиси, търговски и здравни обекти.

Общо разходите за строителство са се подобрили с едва 2,4% спрямо миналата година, те общо достигнаха $974900000 хиляди.

Строителната активност изостава от широкия икономически растеж за голяма част от 2014 г., възпрепятстван от ограничени печалби в жилищното строителство. Малко потенциалните купувачи могат да си позволят нови жилища, това е отражение на техните заплати, стегнати кредитни стандарти насочени към по-скъпи жилищни комплекси, които са извън финансовия достъп на повечето домакинства.

Разходите за жилищно строителство намаляха на 0,5% през последните 12 месеца до 352.70 милиарда щатски долара, въпреки че има печалби, последните два месеца показват, че активността на жилищното строителство вероятно е помогнала за икономическия растеж през последното тримесечие на 2014 г.

Все пак, по-широк икономически растеж трябва да окаже подкрепа в строителството. Работодателите са добавели 2,65 милиона работни места през първите 11 месеца на 2014 г., най-много от 15 години насам. Всяка нова заплата помага за увеличаване на потребителските разходи. Разликите от промяната на работните места са придружени от бърз икономически растеж през второто и третото тримесечие на 2014 година.

„Тъй като пазарът на труда продължава да показва подобрение и има увеличение на заплатите, особено за младите хора, ние очакваме темпът на еднофамилна сграда, да се вдигне тази година,“ каза Аника Кан, старши икономист в Wells Fargo.

Архитектурни фирми са отчели повишено търсене през последните седем месеца, това е знак, че разходите за строителство може да се ускорят през 2015.

Вашият коментар