Предстои изграждането на нов мащабен канал

Очаква се да започне изграждането на Interoceanic Grand канал на стойност 50 билиона, което се очаква да е подобно на Панамския канал. Очаква се всичко да започне на 22 декември, след като предпроектните проучвания са одобрени от комитета, надзора на проекта.

Маршрутът предлага за 172 мили (278 км) канал, който ще бъде по-дълъг, по-дълбок и по-широк от Панамския канал. Строителството ще бъде извършено от Hong Kong-based HK Nicaragua Canal Development Investment Co Ltd. Противниците на плана са загрижени за действие на канала върху Никарагуа, който е важен източник на свежи води за страната, както и въздействието върху по-бедните общности.

Член на Комитета Telemaco Talavera каза се очакваше предпроектните проучвания, за да бъде одобрени през следващия месец. Планът е да се завърши на канала в рамките на пет години, т.е очаква се това да се случи през 2020. Длъжностни лица казаха, че някои малки корекции са били направени на целия проект, включително изкопни участъци на езерото, а не с помощта на подводни взривни вещества.

Предложения канал ще премине през Никарагуа, най-голямото езеро в Централна Америка, а ще бъде между 230 метър и до 520 метра (755 фута до 1706 фута) широк и 27,6 метра (90 фута) дълбоко.

Китайският бизнесмен Wang Jing стои зад плана за този канал, макар че той няма предишен опит разработване или финансиране на големи инфраструктурни проекти като планирания канал.

Wang създаде само HKND Group. през август 2012 г., което накара някои да поставят под въпрос дали проектът ще е жизнеспособен.

Вашият коментар