Какво трябва да знаем за природния газ

 

Природният газ не е опасен, когато е затворен здраво в тръбите и е използван правилно.
Тръбите за природен газ под земята и във вътрешността на вашата къща са предназначени да поддържат газ безопасно вътре. Съществуват и правила за копаене, изграждане на къщи и използване на уреди, за да се гарантира, че не се случват инциденти.

Изтичане на природен газ

Опасността се случва, когато изтича газ, защото е  запалим , което означава, че ако има пламък или дори искра в района на изтичане, това може да предизвика пожар или експлозия.

Изтичането на газ може да се случи, ако газовата тръба бъде повредена, сякаш някой копае дупка и случайно счупи подземна газопровод. Природният газ също може да изтече, ако даден уред като печка не е закачен правилно.

Когато природният газ първо излезе от земята, не можете да го видите или да го помиришете. Ето защо газовите компании добавят химикал, наречен меркаптан, който мирише на гниещи яйца към газа, за да може да забележите дори най-малките течове.

За щастие изтичането на природен газ е рядко. Пожарите и експлозиите са още по-необичайни, защото миризмата на развалено яйце помага на хората бързо да получат помощ, преди да се случи нещо лошо.

 

Въглероден окис

Въглеродният окис, CO, е опасен газ, който не можете да видите или миришете.Това се случва, когато уредите, които изгарят гориво, не работят правилно. Това може да се случи и ако една кола се движи в гараж. Въглеродният оксид може да ви накара да се разболеете. Когато хората вдишват въглероден моноксид, той попада в кръвта ни и спира кислорода да стигне до мозъка ни.

Ако сте болен от отравяне с въглероден окис, може да се почувствате като грип:

главоболие

Изтръпване на стомаха или изхвърляне

Чувствайки се толкова уморен, не можете да седнете

Размита визия

Наистина се замайваш, когато се изправиш

Често можете да разберете разликата между грипа и СО отравянето, защото няма да имате треска, всички в семейството ви може да се чувстват болни или симптомите могат да изчезнат, когато напуснете къщата.

Можете да помогнете за предотвратяването на отравяне с CO, като напомните на възрастните хора във вашия дом да използват и тестват детектор на въглероден окис.

Това устройство работи като аларма за дим. Ако усетите прекалено много СО във въздуха, това ще предизвика силен шум, за да ви предупреди за опасността.