Как да изберем „своята” блиндирана врата?

Основни характеристики на входните врати, които трябва да имаме предвид, за да направим най-добрия и изгоден избор

Най-добрите входни врати са оптимална комбинация от надеждност, комфорт и естетика. Цената е един от най-съществените ориентири, но не и единствен. Високата цена не винаги е гарант за най-правилния избор при нашата конкретна ситуация. Ниската цена е знак, че е направен компромис с качеството на използвания материал, а съответно и със сигурността, която търсим.
Качество, надеждност, стил и комфорт са критериите, на които отговарят най-добрите блиндирани врати.
Добрата входна врата на апартамента не е прищявка, а необходимост. Тя защитава жителите и собствеността от натрапници, запазва топлината и спокойствието, и осмисля израза „моят дом е моята крепост“.

Каква врата да изберем?

Добрата входна врата на апартамента трябва да отговаря на няколко изисквания едновременно. Основното качество на вратата е надеждността и устойчивостта на взлом, и то не само на силов, а също така и на интелектуален.
Освен това, вратата трябва да защитава от студ, течения и шум. Силата и издръжливостта на всеки детайли също е важна – собственикът трябва да е сигурен, че вратата няма да заяде и няма да се деформира, а ключалката няма да се счупи в най-неподходящият момент.
И накрая, качествените входни врати трябва да радват окото.

Нека разгледаме всеки един от тези критерии:

Безопасност – коя врата осигурява оптимална защита?

Интересно е, че според устойчивостта си на взлом има 13 класа врати, но обикновените входни врати (дори и най-скъпите) рядко са над четвърти клас. По-висок клас е необходим за вратите на банковите институции и трезорите.

  • Първият, най-нисък клас врати са тези, които могат да се отварят по всякакъв начин дори и с най-простите инструменти. Това са обикновените дървени врати със стандартни ключалки.
  • Вратите от втори клас могат да се разбият само с помощта на специални електрически инструменти.
  • Вратите от трети клас са тези, които могат да бъдат изложени само на електрически инструменти с капацитет над 500 вата. И вратите, които са устойчиви на крадци и куршуми са четвърти клас.

Стабилността на входната врата зависи от качеството на конструкцията и инсталираните брави. Блиндираните врати с добро качество са направени от два стоманени листа, между които има ребра за подсилване – най-малко две вертикални и едно хоризонтално. Колкото повече от тях има, толкова по-сигурна и по-трудна за разбиване е вратата. Важната роля играе дебелината на стоманата. Обикновено стойността варира от 1 до 2 mm. Стомана с дебелина под 1 mm е ненадеждна и не е подходяща за производство на входни врати. Оптималната дебелина на листа, който осигурява висока надеждност без да прави входната врата твърде тежка, е 1,5 мм. Към това правило се придържаме и ние в „Каракашев и син”при производството на нашите блиндираните врати.

В най-скъпите модели производителите инсталират допълнителен стоманен лист. Дебелината на стоманения лист обаче не е гаранция за надеждност. Слабото евтино заключване намалява това предимство до нула, тъй като „професионален” крадец може да се справи с него за секунди. Най-добрите входни врати са оборудвани с няколко ключалки, поне две, и те трябва да са от различен тип. Основната брава трябва да бъде оборудвана с штифтове за заключване в няколко посоки. Допълнителното заключване може да бъде малко по-обикновено. Евтините ключалки трябва да се избягват – те не само се отварят лесно, но могат да се счупят в най-неудачния момент.

Шумоизолация и Топлоизолация – кое гарантира тези качества?

Добрата изолация е много важен критерий, защото тя осигурява спокойствието във вашия дом и може съществено да намали сметката ви за парно. Вътрешността на блиндираната врата не е празна – всички кухини в нея са пълни със специални материали, които осигуряват топло- и звукоизолация. За тази цел обикновено се използват пяна или минерална вата. За подобряване на топло- и звукоизолацията се препоръчва използването на гумено уплътнение, което предотвратява появата на течения.

Висококачествени детайли – на какво да обърнем внимание?

Обикновено клиентите не обръщат голямо внимание на допълнителните детайли, но тяхното качество също е от съществено значение.

Ето защо:

Вече споменахме важната роля на ключалката. Добрата входна врата е  оборудвана със шпионка. Модерните шпионки са панорамни.

Не бива да забравяме и дръжките на входните врати. Този на пръв поглед маловажен детайл също изисква внимание – дръжките на вратите са подложени на голямо ежедневно натоварване. Те трябва да бъдат изправни в продължение на много години, а не да се деформират или чупят. Освен това те отговарят и за естетиката на вратата, тъй като дръжката е един от най-видимите елементи от дизайна на блиндираната врата.

Надеждна метална каса – какво ни гарантира тя?

Касата, т.е. рамката, на която е монтирано крилото на вратата, трябва да бъде поне толкова здрава и надеждна, колкото и самата врата. Технологията на нейното производство непрекъснато се подобрява, което прави блиндираните врати по-недостъпни за крадците.  Най-добрият вариант е да се монтира врата, заедно с металната каса към нея. Това гарантира максимално плътното затваряне на врата и по този начин осигурява оптимална сигурност, шумо – и топлоизолация. Поставянето на нова каса можа да ви се струва излишен разход, но със сигурност е нещо, за което е добре да се замислите. Вижте цените на нашите врати тук.

Естетика

Най-добрите входни врати не само защитават дома ни, но също така го украсяват. За целта се използват различни техники,- облепване с фолио в различни цветове, покриване с фурнир от естествена дървесина или прахово боядисване.

В „Каракашев и син”ние ви предлагаме оптимална комбинация от качество, естетика и цена! Вижте нашите блиндирани врати тук.

Ако имате нужда от консултация или повече информация, моля свържете се с нас тук.